Vragen (FAQ)

*Wanneer moet ik me aanmelden?
Zodra je weet dat je zwanger bent: meld je aan (zie Inschrijven). Omdat wij garanderen dat we iedereen die bij ons is ingeschreven een  goede kraamzorg  leveren,  is het aantal plaatsen niet onbeperkt.

 

*Zijn er voor kraamzorg vaste tijden?
Uitgangspunt is het  na de  bevalling geindiceerde aantal uren en dagen zorg. De zorg wordt verleend in aaneengesloten dagen. Vaak komt het erop neer dat de eerste dagen de langste dagen zijn. Er is ruim tijd nodig voor informatie, de moeder is nog niet mobiel en er komt veel visite en alles is nieuw. Dit houdt automatisch in dat de daarop volgende dagen wat korter zullen zijn om op het juiste aantal uren uit te komen. We beginnen de zorg meestal rond 8.30 - 9.00 uur.

 

*Als de verzekering geen extra uren vergoedt, kan ik ze dan zelf kopen?
Zelf uren inkopen kan zeker, maar uiteraard in overleg en tegen de NZA-tarieven.
 

*Hoe gaat het met de kraamzorg als ik in het ziekenhuis beval?
Als je op eigen verzoek in een ziekenhuis of een geboortehuis bevalt,-een zogenaamde poliklinische bevalling-, is het de bedoeling dat de kraamverzorgende van Kraam Inzicht daar jouw verloskundige al bij de  bevalling assisteert. En na een ongecompliceerde bevalling gaat zij dan mee naar huis om daar de kraamzorg op te starten.

Beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis, dan loopt het wat anders: zodra je bent bevallen, meld je dit aan Kraam Inzicht. Dan hebben we al een beetje een idee wanneer je naar huis komt en houden daar rekening mee.

Op het moment dat je zeker weet wanneer je naar huis zal gaan, meld je dit weer en wij zorgen voor kraamzorg kort na je thuiskomst. Meestal is dat aan het begin van de ochtend. Kom je echt veel later naar huis,- 'smiddag, 's-avonds of 's-nachts,- dan is het zeker zaak om ons  dat tijdig te laten weten.
Als je één of meer dagen in het ziekenhuis blijft gaat er per dag 6 uur van het totaal aantal toegekende uren af. De dag van ontslag uit het ziekenhuis telt niet mee.

*Wat zijn de werkzaamheden van de kraamverzorgende?
De zorg, controle en de begeleiding van de moeder en haar baby komen op de eerste plaats. Omdat het voor de moeder belangrijk is dat de rest van het gezin en het huishouden op een goede manier worden voortgezet, hoort dit ook tot de taken van de kraamverzorgende. Dit houdt in: zorg voor het ontbijt en de lunch, de was, het schoon houden van de kraamkamer en de hygiëne van het sanitair dat door de moeder wordt gebruikt. Het is niet de bedoeling dat er grote klussen in huis worden gedaan, ramen gezeemd, of achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Ten slotte besteedt de kraamverzorgende ook tijd aan het bijhouden en afronden van het kraamdossier.

 

*Wanneer moet ik voor kraamzorg bellen?
Wij zijn 24/7 te bereiken op 030 - 658 62 10.

 

*Ik wil borstvoeding gaan geven, maar is het verstandig om dan toch al flessen en voeding in  huis te hebben?
Borstvoeding heeft de grootste kans van slagen als je niet bijvoedt met flesvoeding. Als je kind gezond is, is bijvoeden niet nodig dus hoef je geen voeding of flessen in huis te hebben.

 

*Wanneer moet alles klaar zijn voor de bevalling?
Vanaf 36 weken kan en mag je thuis bevallen, zorg dat tegen die tijd alles klaar is. Dus je bed op de juiste hoogte (minimaal 70 cm), kraampakket in huis en matras-beschermer in je bed. Kijk ook bij Arbo-richtlijnen checklist!

Tags: