De bevalling komt er aan! 

Bevallen, thuis en in het ziekenhuis

Voorbereiding voor de bevalling

Zet in week 37 van je zwangerschap het bed op bedverhogers. Ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen, ben je verplicht je bed op de juiste hoogte (70-90 cm) te brengen in verband met de Arbo-wet voor kraamverzorgenden. Klossen of bedverhogers zijn te leen of te huur. Vier stevige kratjes volstaan ook. Leg alvast een zeiltje of iets dergelijks onder het onderlaken voor het geval de vliezen onverwacht breken. Houd er rekening mee dat een waterbed niet geschikt is om op te bevallen. Mogelijk is er ergens een logeerbed dat als kraambed gebruikt kan worden. Let er verder op dat de kamer goed verlicht en verwarmd kan worden.

Ziekenhuiskoffer

Ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen? Zet dan vanaf week 37 een koffertje  klaar met de spullen die je in het ziekenhuis nodig hebt. Wil je thuis bevallen, dan is het ook handig om vast een ‘noodkoffer’ in te pakken. Je kunt onverwachts toch naar het ziekenhuis moeten. In de koffer zitten:

 • verzekeringspapieren
 • toiletartikelen
 • T-shirt of nachthemd
 • pantoffels of slippers
 • warme sokken
 • extra onderbroeken
 • kleertjes voor de baby: rompertje, babypakje, jasje, mutsje en een omslagdoek of een babydekentje
 • schone kleren voor na de bevalling
 • lijst met belangrijke telefoonnummers
 • fototoestel
 • geschikt autostoeltje voor de baby
 • pinpas of kleingeld, voor parkeerkosten of rolstoel.

Bevallen in het ziekenhuis

Heb je een medische indicatie, dan is het noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Maar je mag ook zelf de keuze maken om poliklinisch te bevallen natuurlijk.

Is de bevalling gestart dan komt de verloskundige eerst bij je thuis. Zij zal tijdens de ontsluitingsfase het ziekenhuis bellen. Je moet met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan.

Is de bevalling goed gegaan, dan mag je zo snel mogelijk, soms al na een paar uur, weer naar huis. Zodra je weet wanneer je naar huis mag kun je contact opnemen met ons via 030 – 6586210. 

Vanuit de basisverzekering wordt alleen een ziekenhuisbevalling met medische indicatie vergoed. Is het je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, dan zijn de kosten ook voor eigen rekening. Een uitzondering hierop is als je hiervoor aanvullend bent verzekerd. 

Thuis bevallen

Thuis bevallen is uniek in Nederland. Daarom zijn de verloskundigen en kraamverzorgenden in Nederland goed opgeleid om je thuis te begeleiden.

Als onze kraamverzorgende assisteert bij je bevalling thuis krijg je hier extra uren kraamzorg voor.

Zodra de verloskundige dit nodig vindt kun je ons 24/7 bellen op 030 – 65 86 210 om te vragen of de kraamverzorgende kan komen, dit is in de regel voordat de uitdrijving begint. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de thuisbevalling, verleent steun aan de kraamvrouw en haar partner en brengt alles in gereedheid voor de komst van de baby. Zij controleert de temperatuur in de kamer, maakt het bedje in orde en zorgt dat er kruiken klaar liggen.

Na de bevalling helpt de kraamverzorgende je met wassen en zorgt ze dat de kraamkamer schoon en fris is. Bovendien kijkt ze of de babykamer veilig is. Gedurende de hele kraamperiode zal zij jou en de baby controleren. De kraamverzorgende verstrekt informatie en beantwoordt vragen. Ook houdt zij de verloskundige op de hoogte van het verloop van het kraambed.

Bed opmaken voor de bevalling

Leg een zeil of afdekfolie over de hele matras, vervolgens de molton en daar overheen het onderlaken. Je kunt eventueel eerst een vuilniszak en daarna een kussensloop om het hoofdkussen doen. De vloerbedekking kun je beschermen door er een oude mat neer te leggen. Gebruik hiervoor geen plastic i.v.m. het gevaar op uitglijden.

Leg alles klaar in de kamer waar je gaat bevallen. Voor de verloskundige kan het prettig zijn als er een tafeltje of strijkplank staat. Daar kunnen de benodigdheden tijdens de bevalling worden opgelegd.

 

 

Inschrijven Kraamzorg?

Inschrijven Kraamzorg?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Schrijf je dan eenvoudig in via deze button.

Inschrijven kraamzorg