Lactatiekundige

Lang en voldoende borstvoeding geven, heeft een positief effect op zowel de gezondheid van de moeder als op de gezondheid van de baby. Het geven van borstvoeding gaat niet altijd vanzelf en soms loop je tegen vragen en misschien zelfs problemen aan. Wij werken nauw samen met een aantal lactatiekundigen van Kraamzorg de Waarden.

Wanneer schakel je (telefonisch of huisbezoek) een lactatiekundige in?

 • Voorlichting en advies m.b.t. borstvoeding.
 • Problemen bij het aanleggen van de baby.
 • Weigeren van de borst.
 • Pijnklachten.
 • Terugkerende borstontsteking.
 • Mogelijk onvoldoende melkproductie.
 • Onvoldoende groei van de baby.
 • Vroeggeboorte en dysmaturiteit.
 • Ziekte of handicap van de moeder.
 • Ziekte of handicap van de baby.
 • Opnieuw beginnen met borstvoeding (relacteren).

Neem dan contact met ons op via 088-130 17 17 (maandag t/m vrijdag 8:00 - 16:30 uur) of lactatiekundige@kraamzorg.org. Ons team van lactatiekundigen is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur (uitgezonderd feestdagen). 

Veel zorgverzekeraars vergoeden deze consulten in de aanvullende verzekering! Check daarvoor wel even je polis. 

Verschillende consulten

Borstvoedingsconsult

Tijdens een borstvoedingsconsult wordt het probleem erkend. We observeren de borstvoeding, borsten en het (drink)gedrag van de baby. Naar aanleiding van de observaties maken we een persoonlijk plan en geven we uitleg over o.a. het afkolven, het hoe en wat met bijvoeding en het verdere verloop. Aan het eind van het consult krijg je een verslag. Na het concult kun je nog 2 weken vragen stellen aan onze lactatiekundige over de inhoud van het consult.

Prenataal consult

Als de borstvoeding vorige keer niet naar wens is verlopen, je te maken hebt met een persoonlijke situatie die effect kan hebben op de borstvoeding of als je je gewoon graag in persoonlijk contact voorbereid, kan een privéconsult fijn zijn. Het prenataal consult is een persoonlijke borstvoedingscursus aan huis tijdens de zwangerschap. Je krijgt hierbij een plan van aanpak op basis van jouw eventuele eerdere borstvoedingservaringen, de mogelijkheden en jouw wensen. 

Kolfconsult

Het kolfconsult is een persoonlijk consult aan huis en duurt ongeveer één uur. Je krijgt informatie over het afkolven van moedermelk, krijgt handige tips en praktische informatie.
Je ontvangt een plan waarin jouw wensen en mogelijkheden worden meegenomen. Dit consult kan ook plaatsvinden samen met een vriendin, buurvrouw of (schoon)zus. 

Telefonisch consult

Telefonisch contact met de lactatiekundige door de kraamverzorgende en/of kraamvrouw wordt gedurende de kraamweek gratis aangeboden. Bij een telefonisch consult na de kraamweek worden de kosten per consult van 15 minuten berekend. 

Tarieven Lactatiekundige

Veel zorgverzekeraars vergoeden een consult van een lactatiekundige in de aanvullende zorgverzekering. Vraag dit even na bij je verzekeraar. Na het consult krijg je een factuur thuisgestuurd.

 

Duur

Standaard tarief           

 

Borstvoedingsconsult 
(Thuis of op locatie)       

Maximaal 1 uur                

€ 115,-

 

Verlenging borstvoedingsconsult
(Kort consult)

15 min

€ 25,-

 

 

Telefonisch consult (15 min)

                           

 15 min

 € 25,-

 

Duurt een Borstvoedingsconsult langer dan 1 uur, dan wordt er per kwartier een kort consult gerekend. De kosten van de (thuis)consulten zijn inclusief eventuele reistijd en reiskosten.

Nazorg

Na elk consult (muv het telefonische consult) krijg je van ons 2 weken nazorg! Dit betekent dat je over alles wat besproken tijdens het consult nog twee weken vragen mag stellen. Voor nieuwe vragen wordt wel een telefonisch consult in rekening gebracht. Indien dit het geval is wordt je daar uiteraard over geïnformeerd.

Annulering

Zodra er een datum afgesproken is voor een consult houden we tijd voor je vrij in onze agenda. Mocht je toch geen gebruik willen maken van onze diensten kun je tot 12 uur voor het consult het consult kosteloos afzeggen. Daarna brengen wij het gehele consult in rekening.

 

Inschrijven Kraamzorg?

Inschrijven Kraamzorg?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Schrijf je dan direct in!

Inschrijven kraamzorg