Informatie over het Coronavirus bij zwangerschap, bevallen en de kraamtijd

Bijgewerkt op: 21-03-2023

In februari 2023 heeft het RIVM geadviseerd om de geldende maatregelen met betrekking tot COVID-19 te laten vervallen. De Covid-19 maatregelen zijn nu dezelfde als de maatregelen voor de normale luchtweginfecties. Daarom komen ook de specifieke COVID-19 maatregelen voor zorgmedewerkers met betrekking op test- en isolatieadvies te vervallen.

Conclusie:

  • Bij een gezin bekend met covid-19 of klachten van Covid-19 hoef je geen beschermende maatregelen meer te nemen. Alleen als je zelf onderliggende gezondheidsproblematiek hebt of je huisgenoten, wordt er aangeraden een mondneusmasker type II te dragen.
  • Als je zelf klachten van Covid-19 hebt (je hoeft niet meer te testen), geen koorts hebt en je bent in staat om te werken, dan is het verstandig het gezin te beschermen door een mondneusmasker type II te dragen.

Het algemene advies bij luchtwegklachten van de zorgmedewerker is:

  • Thuisblijven bij niet fit of ziek voelen bij een luchtweginfectie en thuiswerken als dat kan.
  • Bij luchtwegklachten wordt een mondneusmasker type II gedragen bij de moeders/baby’s/huisgenoten met onderliggende gezondheidsproblematiek.
  • Algemene hygiëneadviezen (Zie zorgprotocol hygiënisch werken).
  • Handhygiëne (Handen wassen) en standaard corona-hygiëne, zoals geen handen schudden, hoest en nies in de ellenboog, gebruik papieren zakdoekjes om in te snuiten en was daarna de handen, blijven gelden.

Omdat de maatregelen komen te vervallen zullen de COVID-19 pagina’s van de website van het KCKZ en BO-geboortezorg op 1 april worden verwijderd.

De vaccinatieronde in het voorjaar is afgelast en over de vaccinatieronde voor het najaar wordt later besloten.

Inschrijven Kraamzorg?

Inschrijven Kraamzorg?

Spreekt onze kraamzorg je aan? Schrijf je dan direct in!

Inschrijven kraamzorg